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WEST BENGAL AUTHORITY FOR ADVANCE RULING 

GOODS AND SERVICE TAX 

14 Beliaghata Road, Kolkata – 700015 

 

Name of the applicant GGL HOTEL AND RESORT COMPANY LIMITED 

Address 86C Topsia Road (S), Kolkata-700046 

GSTIN 19AABCG6133G1ZQ 

Date of application October 11, 2018 

Case No 32 of 2018 32 of 2018 

ARN AD191018000365D dated 11/10/2018  

Order number and date 30/WBAAR/2018-19 dated 08/01/2019  

Applicant’s representative Sri Rip Das, FCA 

Sri Rahul Gupta, FCA 

Sri Saurav Sharma, CS 

 

1. The Applicant, stated to be in the hospitality and real estate business and is contemplating a new 

project on a leasehold land, seeks a ruling as to whether Input Tax Credit is available for lease rent 

paid during pre-operative period for the leasehold land on which the resort is being constructed to be 

used for furtherance of business, when the same is capitalised and treated as capital expenditure. 

Advance Ruling is admissible on the question under Section 97(2) sub-clause (d) of the CGST/ 

WBGST Acts, 2017 (hereinafter referred to, collectively, as “the GST Act”). 

The Applicant further submits that the question raised in the Application is neither decided by nor 

pending for decision before any authority under any provisions of the GST Act.  

The officer concerned raises no objection to admission of the Application.  

The Application is, therefore, admitted. 

 

2. The Applicant, stated to be a subsidiary of Ambuja Neotia Holdings Private Limited, is in the hospitality 

and real estate business since 1997.  

Bengal Housing Infrastructure Development (hereinafter referred to as ‘WBHIDCL’/Lessor) has leased a 

piece of land measuring 20,039.75 sq meters in New Town Area for a period of 32 years to the 

Applicant (also referred to, at times, as the Lessee) for a lease premium of Rupees Seventeen Crores 

Twenty Lakhs only.  

As per the Indenture of Lease dated 21.08.2013, (hereinafter referred to as “the Agreement) the 

Applicant is liable to pay annual lease rent at the rate of 10% of the aforesaid premium for the first and 

second year, and the same would be escalated at the rate of 5% per annum, in the subsequent years 

from the start of the third year over the last annual lease rent per annum.  

The project is proposed to be completed within a period of two years from the foundation of the project 

and the lease rent paid during the pre-operative period shall be capitalized in the books of account by 

the Applicant.  

The concerned officer submits in writing that credit of tax paid on goods and services used for 

construction of immovable property is allowed only if such immovable property is in the 

nature of plant and machinery. The expression plant and machinery has been defined vide 

Explanation to section 17 in Chapter V of the GST Act to mean apparatus, equipment , and 

machinery fixed to earth by foundation or structural support that are used for making 

outward supply of goods or services and includes such foundation and structural supports 

but excludes inter alia land, building, or any other civil structures. The input tax credit is, 

therefore, not admissible for the lease rent paid during the pre -operative period for the 

leasehold land on which a resort is being constructed.  

  

3. The Applicant states that : 
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(a) Section 16 of the GST Act deals with eligibility and conditions for taking Input Tax Credit.  

Sub-section (1) of the said Section states 

“Every registered person shall, subject to such conditions and restrictions 

as may be prescribed and in the manner spec ified in section 49, be entitled to 

take credit of input tax charged on any supply of goods or services or both to him 

which are used or intended to be used in the course or furtherance of his 

business and the said amount shall be credited to the electronic credit ledger of 

such person.” 

 

(b) Section 17 of the GST Act deals with Apportionment of Credit and Blocked Credit  

Sub-section 5(d) of the said Section states  

Notwithstanding anything contained in sub-section (1) of section 16 and 

subsection (1) of section 18, input tax credit shall not be available in respect of 

the following, namely: 

goods or services or both received by a taxable person for construction of an  

immovable property (other than plant or machinery) on his own account including 

when such goods or services or both are used in the course or furtherance of 

business. 

The expression “construction” is explained to include re -construction, renovation, 

additions or alterations or repairs, to the extent of capitalisation, to the said 

immovable property 

 

(c) The GST Act does not define the exact nature of the goods and services received that are 

deemed to relate to construction of immovable property. As a result, the meaning of 

construction cost is to be construed as is taken in the modern parlance. The Applicant is 

required to pay the lease rent to the Lessor whether or not the construction has been 

carried out and shall be paying the lease amount even after the completion of the 

construction of the immovable property for the balance period of the lease period. 

The lease rent for the pre-operative period is capitalized under the head ‘Leasehold Land’ 

and not under the head ‘Building Block’. It can, therefore, be inferred that the lease rent is 

not used for construction of the resort.   

Hence, the renting services cannot be said to be received for the construction of immovable 

property as there is no nexus, direct or indirect, between the construction of the hotel and 

banquet and the rental service availed. Further, mere capitalization of the lease rental 

cannot make such services as received for the construction of immovable property.  

 

4. The moot question, therefore, is whether the lease rental paid during the pre operative period should 

be treated as part of the cost of goods and services received for the purpose of constructing an 

immovable property (other than plant and machinery) on the Applicant’s own account.  

Para 23 of AS10 is relevant. It says that the cost of a self-constructed asset should be determined 

using the same principles as for an acquired asset, and it is usually the same as the cost of 

constructing an asset for sale. When an immovable property like a building is sold the profit is 

computed after deducting from the sale proceeds the cost of the property, including the land. The 

cost of constructing the immovable asset, therefore, includes the lease rental paid for right to use 

the land on which the asset is built. Being an integral part of the cost of the immovable property the 

lease rental paid for the service of right to use the land is a supply for construction of the said 

property.  

The Applicant’s argument about absence of any nexus – direct or indirect - between the lease rental 

and construction of the buildings for hotel etc. is incorrect. Construction of the hotel etc. is 

impossible unless the Applicant enjoys uninterrupted right to use the land. It is clear from the 

Agreement that the Applicant cannot enjoy that right if he fails to pay the lease rental. Construction 
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of the immovable property is, therefore, critically dependent on the supply of the leasing service. 

The nexus between them is, therefore, direct and the two are inseparable. The leasing service for 

right to use the land is, therefore, a supply for construction of the immovable property.  

The prohibition from availing input tax credit, as provided under section 17(5)(d) of the GST Act, is 

not limited to the civil structure being constructed. It extends to the immovable property in general 

(other than plant and machinery), which includes the supplies received for retaining the right to use 

and develop the land. Such supplies are essential for construction of the civil structure on the piece 

of land.  

The Applicant will admittedly capitalize the lease premium [refer to the fixed assets schedule: Note 

12 to the Balance Sheet as on 31/03/2018, the Application and the Applicant’s written submission 

on rebuttal to the concerned officer’s views]. The property is, therefore, admittedly being constructed 

on the Applicant’s own account and treated as fixed asset, including the lease rental paid. Whether 

the lease rental paid for the pre-operative period is capitalized under the head ‘Leasehold Land’ or 

‘Building Block’ is of little significance in this context.    

In the light of the above discussion, it is held that the lease rental paid during the pre-operative 

period should be treated as part of the cost of goods and services received for the purpose of 

constructing an immovable property (other than plant and machinery) on the Applicant’s own 

account. Input tax credit is, therefore, not admissible on such lease rental in terms of section 

17(5)(d) of the GST Act.    

 

 In view of the foregoing we rule as under 

 

RULING 

 

Input Tax Credit is not available to the Applicant for lease rent paid during pre-operative period for 

the leasehold land on which the resort is being constructed on his own account to be used for 

furtherance of business, when the same is being capitalised and treated as capital expenditure. 

This ruling is valid subject to the provisions under Section 103 until and unless declared void under 

Section 104(1) of the GST Act. 

 

 

       

               (SYDNEY D’SILVA)                                              (PARTHASARATHI DEY) 
                         Member                                                                    Member 
West Bengal Authority for Advance Ruling           West Bengal Authority for Advance Ruling 


