
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ON FOOD PROCESSING 

DIRECTORATE OF COMMERCIAL TAXES, WEST BENGAL 
Note: Reference to WBGST Act, 2017 includes reference to CGST Act, 2017 also. 

Disclaimer: Answer is only for educational and guidance purposes and do not hold any legal validity. For complet e 
details (law, rules, notifications and other information) please refer to the relevant section of this website. 

Question 1: If I have multiple manufacturing units in a State/UT, do I have to register all my companies 

separately or as a group? 

Answer: You shall be granted a single registration in the State. However, you have the option to take 

separate registration for each of your business verticals (as defined in section 2(18) of the WBGST Act, 

2017) in the State. 

 

Question 2: A registered person is sending semi-cooked food from his manufacturing unit at Gurgaon 

to his branch in Delhi. Is he required to pay any tax?  

Answer: In accordance with the provisions of section 25(4) of the WBGST Act, 2017, branches in 

different States are considered as distinct persons. Further, as per Schedule I, this constitutes supply 

made in the course or furtherance of business between distinct persons even if made without 

consideration. As it is an inter-State supply, the registered person is required to pay IGST.  

 

Question 3: A registered person is supplying manufactured food products to another person. 

Transportation charges are required to be paid by the supplier but are actually paid by the recipient. 

Whether this transportation charges would be added in the supply value?  

Answer: If the supplier is liable to pay any amount in relation to a supply, such amount would be a part 

of transaction value, even if the same has been paid by the recipient. In this case, the transportation 

charges shall be added to the value of supply. 

 

Question 4: A registered person is a manufacturer of taxable food items. His factory is in rental premises. 

Whether this person is eligible to claim ITC on tax charged on the rental amount?  

Answer: Yes, the person is eligible to claim ITC of tax charged on the rental amount.  

 

Question 5: Whether the supplier can reduce the tax elements against goods returned to him?  

Answer: Yes, the person is eligible to reduce the tax liability by issuing credit notes to his recipient for 

such returned goods subject to the condition that the recipient reduces the claim of ITC to that extent 

if ITC was availed by him. (Credit Note must bear reference of original invoice No.) 

 

Question 6: What will be the rate of tax on cold drinks ( non- alcoholic beverages ) and ice cream 

when served in non-AC Restaurant along with food ? 

Answer: The rate of tax shall be 12 %. In the event of the supply being made in an AC restaurant, the 

rate of tax shall be 18%. If the restaurant was availing composition scheme (can do so only if ice cream  

is not manufactured by the restaurant), the rate of tax shall be 5% of the aggregate turnover.  

 

Question 7: The supplier has sold machinery for hotel industry on 28-06-2017. The purchaser has 

received the invoice and machinery on 05-07-2017. Whether ITC of Duty / VAT paid (under the existing 

law) on machinery can be allowed to be claimed? 
Answer: No. Such credit is not admissible in case of machinery, being capital goods. As per Section 

140 ( 5 ) of the WBGST Act, 2017, credit of eligible duties and taxes in respect of only inputs / input 

services in transit during transition from Pre-GST to Post-GST is allowable. This is subject to the condition 

that the tax on such supply is paid under the existing law and the recipient records this receipt in his 

books of accounts within thirty days of the appointed day. 

 

Question 8: Is Atta / Maida/ Besan supplied in bulk liable to tax under GST? 

Answer: Outward supply of these goods if effected without registered brand name is exempt under 

GST. However , if the outward supply is made under a registered brand name and put up in unit 

container then it would be liable to tax @ 5%. 

 

Question 9: I am a whole seller of rice dealing in both branded and un-branded rice. I purchase them 

locally (i.e. from within the State) and also from outside the State (inter-State purchase). In the last 

financial year my turnover was Rs 5.5 Crore. Today, I am not registered under VAT.  My questions are: 
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(i) Will I have to get myself registered now? 
Answer: Rice put in a unit container and bearing a registered brand name is taxable @ 5%. In 

accordance with the provisions of section 22 of the WBGST Act, 2017 (applicable in your case), a 

person becomes liable to be registered in the State/UT from where he makes taxable supply of goods 

or services or both if his aggregate turnover (which includes value of exempt supplies as well) in a 

financial year exceeds Rs.20 Lakh. Hence, liability to get registration accrues in your case from the 

date the aggregate turnover in the current financial year exceeds Rs.20 lakh. 

 

(ii) The suppliers of basmati rice (branded) are saying that they will charge 5% IGST and I must get 

myself registered to avail the ITC. What do I do? 
Answer: As rice put up in a unit container and bearing a registered brand name is taxable @ 5%, the 

suppliers of branded basmati rice located in other States would be charging IGST @ 5%, whose credit 

can be availed only when the recipient is registered under the WBGST Act, 2017.Therefore, if you want 

to avail of input tax credit, you must get yourself registered. That said, for making inter-State purchases 

one is not mandatorily required to be registered. 

 

(iii) 90% of my turnover will of un-branded rice, while 10% only will of branded one. Can I sell both of 

them in one invoice?  
Answer: As per Invoice Rules, a registered person supplying taxable goods is required to issue a tax 

invoice and in case of exempted goods, he is required to issue a bill of supply. As all the contents of 

bill of supply are included in the tax invoice, a separate bill of supply need not be issued in case of the 

exempt component. Thus, both branded and unbranded rice can be included in one invoice.  

 
(iv) As an un-registered taxable person now, am I required to furnish information like HSN, place of 

supply, taxable value, etc. in my invoice? (I know that it is mandatory for a tax invoice only).  
Answer: HSN codes, taxable value, place of supply are required to be recorded in a tax invoice to be 

issued by a registered person under rule 46 of the WBGST Rules, 2017. An unregistered person cannot 

issue a tax invoice. 

 

(v) Assuming, I apply for voluntary registration and obtain GST registration:  

 

(a) Will I get ITC on the 

IGST paid on branded 

rice lying in stock on 

the date prior to the 

date of my liability? 

Yes, a person who takes voluntary registration is entitled to take 

credit of input tax in respect of inputs held in stock on the day 

immediately preceding the date of grant of registration. In this 

connection, section 18(1)(b) read with section 25(3) of the WBGST 

Act, 2017 refers. 

(b) Will I get ITC on CGST & 

SGST paid on packing 

materials, office 

stationery, computer  

and accounting 

software purchased 

and lying with me as 

stock as business 

assets on the date 

preceding the date 

from which I have 

become liable to pay 

tax under GST? 

• A person who takes voluntary registration is entitled to take 

credit of input tax in respect of inputs held in stock and inputs 

contained in semi–finished or finished goods held in stock on the 

day immediately preceding the date of grant of registration.  

• Two important points being that the goods in stock must 

qualify as “input” and that the tax paid at the time of its purchase 

must qualify as “input tax” under GST. 

• Any goods which have been capitalised in the books of 

account will not be treated as an input. Hence credit on 

computers will not be available if the value of the same has been 

capitalized in the books of accounts. Further, in terms of section 

18(1)(b) of the WBGST Act, 2017, taxes paid on accounting 

software which were acquired before registration will not be 

available as credit since credit is not available in respect of services 

in such cases. Other than that, credit shall be available on 

CGST/SGST paid on packing materials, etc. subject to conditions 

and restrictions spelt out in sections 16 to 18 of WBGST Act, 2017 
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(c) When shall I start 

charging tax i.e. 

from the date I 

apply for registration 

or only after I have 

got my registration 

number? 
 

• Only from date the registration has been granted.  

• The tax invoice also can be issued from that date only.  

• Prior to it neither you can issue tax invoice nor charge any tax 

on the invoice. 
 

(d) Will I have to issue 

tax invoice for all 

sales that I make i.e. 

branded or un-

branded after 

getting registered? 
 

Rice put up in a unit container and bearing a registered brand 

name is taxable @ 5% and tax invoice has to be issued for supply 

of taxable goods [ Section 31(1) of the WBGST Act, 2017 read with 

Rule 46 of the WBGST Rules, 2017]. For sale of goods exempt from 

tax i.e. unbranded rice, a bill of supply has to be issued [ 

Section31(3)(c) of the WBGST Act, 2017 read with Rule 49 of the 

WBGST Rules, 2017]. 
 

(e) Is it compulsory to 

show the tax 

amount separately 

on the face of the 

tax invoice? 
 

Yes, it is mandatory under section 33 of the WBGST Act, 2017. 

 

(f) I have three shops in 

the city, can I issue 

tax invoices using 

prefix for these 

different locations? 
 

Yes. It may, however, be ensured that the invoice conforms to the 

requirements under Rule 46(b) of the WBGST Rules, 2017. 

 

(g) Is place of supply 

required to be 

mentioned in the tax 

invoice for local 

sales also? 
 

No. Under Rule 46(n) of the WBGST Rules, 2017, the place of supply 

along with the name of the State is required to be mentioned in 

case of an inter–State supply only. 
 

 

Question 10: Caterpillar is a restaurant cum bar in Kolkata. It has successfully migrated to GST. While 

the first floor area of the restaurant is air conditioned and supplies food as well as liquor, the ground 

floor serves only food and is non-air-conditioned. Caterpillar wants to know,: 
 

(i) Whether they will charge GST @ 12% on supplies made from ground floor or 18%? 
Answer: Tax will have to be charged @ 18% irrespective of from where the supply is made, first floor or 

second floor. If any part of the establishment has a facility of air conditioning then the rate will be 18% 

for all supplies from the restaurant. 

 

(ii) Whether they can raise one tax invoice for both food and liquor or not? 
Answer: Tax invoice has to be issued for supply of food, while for liquor a bill of supply has to  be issued 

or any invoice as may be required under the provisions of local VAT or sales tax law of the concerned 

State. 

 

(iii) What will the rate of tax to be charged for supplies of food made from their takeaway counter? 

Answer: Tax has to be charged @18% on supplies of food made from their takeaway counter.  

 

(iv) Can they claim ITC of CGST and SGST paid on crockery items to be used in the restaurant? 

Answer: Yes, they can claim ITC of CGST and SGST paid on crockery items to be used in the restaurant. 

It may be stated that they are entitled to the credit of even IGST paid where such goods are procured 

from outside the State against a tax invoice. 

 

(v) Whether they will be eligible for ITC on crockery items purchased locally in the month of March, 

2017 paying VAT of Rs. 72,500/-. The goods have been shown as business assets.  
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Answer: If the State VAT law allowed ITC on such goods, the credit was available on the date of 

purchase. Section 140(1) of the WBGST Act, 2017 allows them to carry forward the credit on account  

of VAT. 

 

(vi) Whether they can opt for composition (last year their turnover was more than rupees one Crore)? 

Answer: No. they are not eligible for composition levy as they are also supplying liquor.  

 

(vii) Can they issue separate series of tax invoices for their supplies from first floor, ground floor and 

takeaway counter?  
Answer: In accordance with the provisions of Rule 46(b) of the WBGST Rules, 2017 the tax invoice need 

to be serially numbered not exceeding sixteen characters, in one or multiple series. As such, they can 

issue different series of tax invoices as stated but it must conform to the requirements as given in the 

said rule. 


