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                                                GOVERNMENT OF WEST BENGAL                              

DIRECTORATE OF COMMERCIAL TAXES 

                                   14, BELIAGHATA ROAD, KOLKATA-700015 
 

 

 

 

TRADE CIRCULAR No. 14/2023 
(Corresponding Central Circular No. 201/13/2023-GST) 

DATED: 13.09.2023 

Subject: Clarifications regarding applicability of GST on certain services. 

Representations have been received seeking clarifications on the following issues: 
 

1. Whether services supplied by director of a company in his personal capacity such 

as renting of immovable property to the company or body corporate are subject to 

Reverse Charge mechanism; 
 

2. Whether supply of food or beverages in cinema hall is taxable as restaurant 

service. 
 

The above issues have been examined by GST Council in the 50th meeting held on 11th July, 

2023. The issue -wise clarifications as recommended by the Council are given below: 
 

Whether services supplied by director of a company in his personal capacity such as 

renting of immovable property to the company or body corporate are subject to Reverse 

Charge mechanism: 
 

2. Reference has been received requesting for clarification whether services supplied by a 

director of a company or body corporate in personal or private capacity, such as renting of 

immovable property to the company, are taxable under Reverse Charge Mechanism (RCM) or 

not. 

2.1  Entry No. 6 of notification No. 1137-F.T., dated 28.06.2017 provides that tax on services 

supplied by director of a company or a body corporate to the said company or the body corporate 

shall be paid by the company or the body corporate under Reverse Charge Mechanism. 

2.2 It is hereby clarified that services supplied by a director of a company or body corporate to 

the company or body corporate in his private or personal capacity such as services supplied by 

way of renting of immovable property to the company or body corporate are not taxable under 

RCM. Only those services supplied by director of company or body corporate, which are 

supplied by him as or in the capacity of director of that company or body corporate shall be 

taxable under RCM in the hands of the company or body corporate under notification No. 1137-

F.T. (Sl. No. 6) , dated 28.06.2017. 

Whether supply of food or beverages in cinema hall is taxable as restaurant service: 
 

3. References have been received requesting for clarification whether supply of food and 

beverages at cinema halls is taxable as restaurant service which attract GST at the rate of 5% or 
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not. 

3.1 As per Explanation at Para 4 (xxxii) to notification No. 1135-F.T., dated 28.06.2017, 

“Restaurant Service’ means supply, by way of or as part of any service, of goods, being food or 

any other article for human consumption or any drink, provided by a restaurant, eating joint 

including mess, canteen, whether for consumption on or away from the premises where such 

food or any other article for human consumption or drink is supplied.” 

3.2 Eating joint is a wide term which includes refreshment or eating stalls/ kiosks/ counters 

or restaurant at a cinema also. 

3.3 The cinema operator may run these refreshment or eating stalls/ kiosks/ counters or 

restaurant themselves or they may give it on contract to a third party. The customer may like to 

avail the services supplied by these refreshment/snack counters or choose not to avail these 

services. Further, the cinema operator can also install vending machines, or supply any other 

recreational service such as through coin-operated machines etc. which a customer may or may 

not avail. 
 

3.4 It is hereby clarified that supply of food or beverages in a cinema hall is taxable as 

‘restaurant service’ as long as: 

a) the food or beverages are supplied by way of or as part of a service, and 

b) supplied independent of  the cinema exhibition service. 

 

3.5 It is further clarified that where the sale of cinema ticket and supply of food and 

beverages are clubbed together, and such bundled supply satisfies the test of composite supply, 

the entire supply will attract GST at the rate applicable to service of exhibition of cinema, the 

principal supply. 

4. Difficulties, if any, in implementation of this Trade Circular may be brought to the notice 

of the Commissioner. 
 

                                                                                                                                                                                                                      Sd/- 
                                                                                           

                                                                                                       (Khalid Aizaz Anwar) 

                                                                                                       Commissioner, State Tax, 

                                                                                               West Bengal 
 

 

Memo. No.- 207 /CT/PRO                                                                            Date: 13.09.2023 

                    3C/PRO/2023 
 

Copy forwarded to the Special Commissioner, State tax /ISD for information and for uploading it 

on the official website of the Directorate for information of all concerned. 

                       

                      Sd/-                                                                                                                                                                                                  
 

 

(Nabanita Pal) 

                                                                                                         Special Commissioner, 

                                                                                                          State Tax & PRO 


